Rizoto s tekvicou Hokkaido
Servings:
3
yield(s)
Prep Time:
40
mins
Cook Time:
30
mins
Total Time:
70
mins
Ingredients
-
2 hrnčeky
ryže na rizoto
-
2 hrnčeky
pečenej tekvice hokkaido
-
1
pomaranč
-
1
šalotka
-
100
ml
pomarančovej šťavy
-
100
ml
bieleho vína
-
4 hrnčeky
zeleninového vývaru
-
olivový olej
Na ozdobenie:
-
tekvicové semiačka na ozdobenie
(môžeme ich opražiť nasucho na panvici)
Instructions
-
Pripravíme si tekvicu- ja používam dva spôsoby: 1. Celú tekvicu hokkaido zabalíme do alobalu a upečieme v rúre do mäkka (na 180 °C). Keď je mäkká, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť. Očistíme od šupky (alebo nemusíme, ak používame tekvicu z vlastnej záhradky), vyberieme jadierka a tekvicu nakrájame na malé kocky. Na rizoto stačia 2 šálky tekvice, zo zvyšku môžeme urobiť polievku. 2. Tekvicu očistíme od šupky, vyberieme jadierka (lyžicou) a pokrájame na malé kocky. Uvaríme ju v parnom hrnci cca 10 minút alebo upečieme v rúre - dáme do zapekacej misy, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme cca 30 minút na 180°C.
-
Pomaranč očistíme (aj od bielej šupky) a pokrájame na malé kocky. Šalotku nakrájame na jemno. Ryžu prepláchneme a pripravíme si horúci vývar. Na väčšej panvici osmažíme na olivovom oleji šalotku. Pridáme ryžu a trochu opečieme. Zalejeme vínom. Premiešame a počkáme, kým sa vyparí tekutina. Pridáme pomarančovú šťavu a 1 naberačku vývaru. Stále miešame, až kým sa tekutina nevstrebe a pridáme ďalšiu naberačku vývaru. Opakujeme, kým ryža nie je uvarená.
-
Na koniec pridáme kocky pripravenej tekvice a kúsky pomaranča. Premiešame. Môžeme dovariť, ak je potrebné. Podávame ozdobené tekvicovými semiačkami.