Domáca paradajková omáčka

Yields: 1 Serving Difficulty: Easy Prep Time: 10 Mins Cook Time: 50 Mins Total Time: 1 Hr

Ingredients

0/8 Ingredients
Adjust Servings

Instructions

0/6 Instructions
  • Pripravíme si suroviny. Strúčiky cesnaku očistíme a cibuľu nakrájame na plátky.
  • Ako pripraviť paradajky? Ak nechcete v omáčke kúsky šupiek, ideálne je ich očistiť. Ostrým nožom narežeme povrch paradajok a vložíme ich do misy. Zalejeme vriacou vodou. Necháme chvíľku pôsobiť (približne 40 sekúnd) a preložíme do misky s ľadovou vodou. Prekladajte ich opatrne- napríklad kuchynskými klieštikmi. Ak sú paradajky veľké, nožom vyrežeme aj stred (miesto, kde bola stonka). Ak máte malé paradajky a nechce sa Vám takto postupovať, len ich prekrojíme na polovicu.
  • Do hrnca dáme lyžicu olivového oleja a vložíme plátky cibule. Premiešame. Necháme cibuľu skaramelizovať a to tak, že sa smaží približne 20 minút na strednom plameni. Občas premiešame. Keď je cibuľka skaramelizovaná - zlatohnedá farba a úžasne vonia:-), pridáme očistený cesnak- nakrájaný na menšie kúsky alebo len roztlačíme nožom. Chvíľku osmažíme spolu s cibuľou. Pridáme paradajky- ak sú so šupkou, tak prekrojené. Ak sú očistené, môžeme dať aj vcelku. Vareškou ich môžeme rozpučiť v hrnci. Ale nemusíme, určite sa rozvaria. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Premiešame. Varíme cca 20 minút pod pokrievkou. Občas premiešame, prípadne vareškou rozpučíme väčšie kúsky.
  • Po 20 minútach skontrolujeme. Ak je konzistencia príliš riedka, dáme dole pokrievku a varíme ďalších 10 minút bez pokrievky, aby sa omáčka zredukovala. Záleží od paradajok a od toho, akú hustotu preferujete. Ak neviete odhadnúť hustotu, nevadí. Zredukovať môžete omáčku aj po rozmixovaní. Vtedy už budete vidieť, či je omáčka taká, akú chcete.
  • Necháme vychladnúť cca 10 minút a zmes premiestnime do mixéra alebo misky (ak použijeme ponorný mixér). Pridáme čerstvú bazalku. Rozmixujeme - na hladkú konzistenciu alebo necháme aj kúsky paradajok. Nakoniec pridáme sušené oregano. Ak je omáčka veľmi riedka, ešte trochu povaríme- bez pokrievky.
  • Paradajková omáčka sa môže zdať trochu kyslá. Môžete pridať trochu cukru, ale odporúčam nechať len tak a následne až v rámci použitia v nejakom recepte dochutíte podľa potreby. Domácu paradajkovú omáčku môžeme použiť rovno na cestoviny, alebo ako základ na výbornú paradajkovú polievku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *